خانه حاج رسولی ها اصفهان

به گزارش وبلاگ یاهو، خانه حاج رسولی ها اصفهان احتمالا مربوط به اواخر دوران صفویه است و بانی آن، بزرگ خاندان حاج رسولیها و از تجار معتبر اصفهان بوده است. فضاهای این خانه در چهار جبهه حیاط مستطیل شکل آن واقع شده اند. در میانه این 4 جبهه، 4 تالار زیبا قرار گرفته اند که پوشیده از تزئینات مقرنس، قطاربندی، گچبری، طلاکاری و نقاشی روی گچ هستند.این بنا به وسیله مهندس بدیع بطور کامل بازسازی و بازسازی شده و اکنون بعنوان یکی از زیباترین خانه های اصفهان مورد توجه واقع شده است.

خانه حاج رسولی ها اصفهان

معماری خانه حاج رسولی ها

فضاهای خانه در چهارسوی حیاطی مستطیل شکل واقع شده اند. چهار تالار خانه که در میانه چهار جبهه حیاط قرار گرفته اند، پوشیده از تزئینات مقرنس، قطاربندی، گچبری، طلاکاری و نقاشی روی گچ می باشند و ضلع مجاور حیاط هر چهار تالار را ارسی ظریف و زیبایی پوشانده است.

تالار جبهه شمالی از سایر تالارها وسیع تر بوده و قسمت اعظم این جبهه را اشغال نموده است. این تالار از سوی ضلع بزرگتر خود به وسیله ارسی بسیار وسیعی به حیاط خانه مشرف است و از سوی مقابل یعنی در انتهای شاه نشین به وسیله ارسی دیگری به حیاط اندرونی خانه باز می شده که به این ترتیب بین دو حیاط خانه واقع بوده است. امروزه بخش اندرونی خانه کاملا تفکیک شده و بصورت خانه مستقلی درآمده است. دسترسی به این تالار به وسیله کفش کن های دو سوی آن میسر است. در طبقه دوم، روی کفش کن ها اتاق های گوشواری واقع شده که به وسیله ارسی هائی از یک سو به تالار و از سوی دیگر به حیاط اشراف دارند.

جبهه جنوبی خانه نیز شامل تالار و دو اتاق سه دری در طرفین آن است که دو کفش کن این فضاها را از یکدیگر جدا می نمایند. در طبقه دوم اتاق های سه دری، دو اتاق دیگر واقع اند که تا روی راهروهای کفش کن طبقه پائین ادامه می یابند و به تالار مشرف می شوند. این اتاق ها نیز از جهت دیگر به حیاط خانه دید دارند. جبهه های شرقی و غربی نیز دارای همین ترکیب یعنی یک تالار در میانه و دو اتاق در طرفین آن و راهروهای کفش کن بین این فضاها می باشند. تالارهای دو جبهه شرقی و غربی ارتفاعی معادل دو طبقه دارند و روی اتاق های سه دری اتاق های دیگری قرار گرفته اند. این تالارها ارسی های مرتفع و وسیعی به سوی حیاط دارند. فضاهای خدماتی شامل آشپزخانه و محل پخت نان در پشت فضاهای اصلی این جبهه قرار گرفته اند.

ورودی خانه در گوشه جنوب غربی شامل سردر و هشتی است و به گوشه حیاط راه دارد. در طبقه دوم هشتی اتاقی قرار گرفته که با اتاق گوشوار جبهه جنوبی خانه مرتبط است. خانه دارای ورودی دیگری در گوشه جنوب شرقی است که به اصطبل و سپس حیاط خانه وارد می گردد. نماهای خانه مزین به درها و پنجره های متعدد مشبک با شیشه های رنگی و گره چینی چوبی می باشند. طرح حیاط خانه که منظری مناسب برای دو تالار اصلی بوجود آورده است، شامل حوض مستطیلی طویل در میانه و چهار باغچه در طرفین آن می باشد.

هم اکنون سرای بدیع همان خانه معروف حاج رسولی های سابق است که زمانی شامل چهارخانه قدیمی بوده که سه خانه از آن به طور کامل تخریب شده است اما خانه به جامانده مطابق با الگو برداری از خانه های زمان صفوی به صورت یک دست و بدون اضافه نمودن هیچ بخش الحاقی به کالبد اصلی آن بازسازی شده و به شماره 9060 به ثبت میراث فرهنگی استان اصفهان درآمده است. خانه فعلی 1400 متر مربع زیر بنا دارد که به طور کامل و مطابق با اصول مهندسی، رطوبت زدایی و ایمن سازی شده است.

کاربری کنونی

سرای بدیع دارای چند واحد اقامتی است که جهت اهداف خاص و متناسب با امکانات سرای بدیع در اختیار متقاضیان قرار می گیرد. بنا بر فضای تاریخی و قدیمی خانه در اینجا با انواع غذاها و نوشیدنی های بومی و سنتی پذیرایی می گردد. این بنا دارای سیصد ویترین و جانمایی جهت نمایشگاه و فروشگاه آثار هنری و صنایع دستی می باشد.

نحوه دسترسی به خانه حاج رسولی ها

آدرس :اصفهان ، خیابان چهار باغ پایین ، کوچه درب کوشک .

منبع:سیـری در ایـران

منبع: دیجیاتور

به "خانه حاج رسولی ها اصفهان" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "خانه حاج رسولی ها اصفهان"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید