آشنایی با خواص دارویی گیاه درمنه
به گزارش وبلاگ یاهو، طبیعت گیاه درمنه خیلی گرم و خشک است. برخی از مهمترین خواص دارویی گیاه درمنه شامل خاصیت ضد سرطان، ضد مالاریا، ضد کرم و دفع انگل است.
گیاه درمنه از خانواده کاسنی ها بوده، گیاهی است بوته ای به ارتفاع 3 تا سانتیمتر و به رنگ سبز متمایل به خاکستری که بیشتر در مناطق بیابانی و مرتعی یافت میشود. این گیاه یکی از باارزشترین گیاهان دارویی مناطق بیابانی ایران است. این جنس در ایران 34 گونه گیاهی علفی یکساله و چند ساله دارد که در سراسر ایران پراکنده اند. قسمتهای هوایی این گیاه در داروسازی استفاده شده و خواص درمانی فراوانی دارد.
به طورکلی اندام هوایی این گیاه از نظر جنبه های دارویی و پزشکی بسیار مهم بوده در مراحل انتهایی گلدهی گیاه درمنه و زمانی که گیاه بذر میدهد، میزان مواد موثره موجود در گیاه به بالاترین میزان میرسد و این زمان، بهترین زمان برای برداشت گیاه به منظور استفاده از خواص درمانی است. مواد موثره موجود در درمنه دارای خواص ضد مالاریا و ضد سرطان است، همچنین از گیاه دارویی درمنه در برخی مناطق ایران در پخت و تهیه غذا استفاده میشود.
درمنه (Mugworts) | |
طبع گیاه |
|
طریقه مصرف |
|
خواص درمانی |
|
مضرات |
|
تداخل دارویی |
|
خواص دارویی گیاه درمنه (طبیعت و خواص درمانی)
طبیعت گیاه دارویی درمنه خیلی گرم و خشک است. برخی از مهمترین خواص درمنه عبارتند از:
یکی از خواص این گیاه خاصیت ضد سرطانی است. ترکیبات شیمیایی موجود در این گیاه دارای خاصیت ضد سرطانی بوده و امروزه برای ساخت انواع داروها از آن استفاده میشود. امروزه اصلاح گران گیاهی تلاش میکنند تا ژنوتیپ هایی از این گیاه را که میزان بالایی از این ماده دارویی ارزشمند دارند را شناسایی کنند.
ترکیبات موجود در درمنه دارای خواص ضد مالاریا بوده و برای پیشگیری و درمان این بیماری کاربرد دارد.
اسانس گیاه درمنه دارای خاصیت ضد کرم بوده به ویژه بر روی دفع انگل کاندیدا آلبیکنس موثر است. جهت دفع کرم 10 گرم از این گیاه را در 500 سی سی آب جوش دم نموده به 3 نوبت در روز بنوشید.
از دیگر خواص درمنه خاصیت بادشکنی و ضد نفخی است. همانطور که ذکر شد در برخی مناطق ایران از این گیاه در تهیه غذا استفاده میشود. همچنین از برگ و سرشاخههای آن در تهیه ترشی استفاده میشود.
یکی از گیاهان دارویی که از آن برای درمان سرماخوردگی با روشهای خانگی استفاده میشود، گیاه دارویی درمنه است. از جوشانده این گیاه همچنین برای درمان سرفه نیز استفاده میشود.
کسانی که مرض قند دارند از دمنموده گرد غنچه گیاه درمنه می توانند استفاده کنند. به این منظور غنچه های ناشکفته گیاه را با دقت پاک نموده سپس در سایه خشک نموده و بکوبید. سپس از الک ریز رد نموده و پس از آن گرد قابل استفاده می باشد.
ترکیبات موجود در این گیاه دارای خاصیت ضد عفونی کنندگی بوده و بر روی سطوح زخمها و درمان زخم میتوان استفاده نمود. از این گیاه در صنعت داروسازی برای ساخت لوسیونهای ضد عفونی کننده قارچهای پوستی استفاده میشود.
جهت موخوره گرد غنچه این گیاه را با روغن زیتون مخلوط نموده سپس 14 روز در آفتاب بگذارید صاف نموده و به موها بمالید.
سایر کاربردهای گیاه درمنه
درمنه یکی از اصلیترین و فراوانترین گیاهان مناطق مرکزی و بیابانی ایران و مرتع کشور شناخته شده است. این گونه گیاهی دارای مقاومت بالا به شرایط سخت محیطی و کمبود آب است و در نتیجه در حفظ پوشش گیاهی مراتع بسیار مهم و موثر است. برخی از مهمترین کاربردهای گیاه درمنه غیر از خواص دارویی موراد زیر را میتوان برشمرد:
- پیشگیری از فرسایش خاک
ریشه های این گیاه باعث حفظ خاک در مقابل عوامل فرسایش زای محیطی است. استقرار آسان گیاه، رشد سریع آن و سازگاری با شرایط ناساعد محیطی این گیاه را به گونهای مناسب برای جلوگیری از فرسایش خاک در مناطق مرکزی ایران تبدیل نموده است.
- تغذیه دام و طیور
این گیاه اگر چه در فصل بهار و تابستان بواسطه بوی عطر بسیار تند آن، مورد استفاده چرای گوسفندان قرار نمی گیرد، ولیکن در فصل پاییز و زمستان که تهیه علوفه برای دام مشکل است، مورد استفاده برای چرای دام قرار گرفته و از مهمترین منابع تامین غذای دام در این زمان محسوب می شود.
منبع: setare.com