شمش فولادی، شاگرد اول صادرات صنایع معدنی

به گزارش وبلاگ یاهو، خبرنگاران : آمارهای مورد آنالیز صادرات بخش معدن و صنایع معدنی نشان می دهد که که شمش فولادی در سال های 98- 1392 و پنج ماهه نخست سال جاری بیشترین سهم را در بین صادرات صنایع معدنی داشته و در افق 1404 هم حداقل بیش از 60 درصد از صادرات صنایع معدنی را به خود اختصاص خواهد داد.

شمش فولادی، شاگرد اول صادرات صنایع معدنی

به گزارش وبلاگ یاهو به نقل از ایرنا، تازه ترین گزارش کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی هم گویای آن است که بخش عمده صادرات محصولات فولادی در سال 1398 به صادرات شمش با سهمی 61 درصدی اختصاص یافته که در مقایسه با محصولات نهایی از ارزش افزوده پایینی برخوردار است.

براساس آمار انجمن فراوری نمایندگان فولاد ایران در پنج ماهه نخست سال جاری از مجموع صادرات شمش و فراوریات فولادی که رقم دو میلیون و 957 هزار تن ثبت شد، سهم شمش فولادی با رقم دو میلیون و 213 هزار تن، سهم 74.8 درصد را به خود اختصاص داد و فراوریات فولادی به میزان 744 هزار تن سهم 25.1 درصدی را دارد.

سال گذشته در دوره پنج ماهه چهار میلیون و 157 هزار تن شمش و فراوریات فولادی صادر شد که شمش با رقم دو میلیون و 689 هزار تن سهم 64.6 درصدی و فراوریات فولادی با رقم یک میلیون و 468 هزار تن سهم 35.3 درصدی را ثبت کرد.

صادرات 10.3 میلیون تنی فولاد

این انجمن در دوره یک ساله 98 آمار داد که مجموع صادرات شمش و فراوریات فولادی رقم 10 میلیون و 363 هزار تن بود و از این رقم 6 میلیون و 908 هزار تن سهم شمش با سهم 66.6 درصدی و فراوریات با رقم سه میلیون و 455 هزار تن سهم 33.3 درصد را نشان می دهد.

آمارهای مورد آنالیز گویای آن است که در سال های فعالیت دولت های یازدهم و دوازدهم (تاپنج ماهه سال جاری) بطور متوسط 40 تا 45 درصد ارزش صادرات بخش معدن و صنایع معدنی مربوط به صدور فولاد است.

ضرورت سیاستگذاری برای کل زنجیره

کمیسیون صنایع و معادن مجلس در گزارش خود تاکید نمود: هرگونه سیاستگذاری و تصمیم گیری در مورد فولاد باید شامل کل زنجیره باشد تا از اتخاذ سیاست های متناقض در کل زنجیره اجتناب گردد.

ضمن اینکه یکی از معضلات زنجیره فولاد در سال های گذشته این بوده که به دلیل اخذ تصمیم های مقطعی، ارزش افزوده موجود در زنجیره به بخشی از زنجیره (مثلاً فولاد سازی) سرازیر شده و باعث شده که شرکت های فعال در بخش معدن و کنسانتره و گندله از سرمایه گذاری در این بخش به سمت سرمایه گذاری در بخش فولادسازی راهنمایی شوند و این امر باعث ایجاد کمبود در بخشهایی از زنجیره فولاد شده است که تعادل زنجیره را برهم زده است.

ارزیابی مصرف داخلی فولاد

گزارش کمیسیون مزبور تصریح دارد: مصرف داخلی فولاد بسیار کمتر از فراوری کشور بوده و در مقاطع طویل فولادی (میلگرد و تیرآهن) حدود 76 درصد فراوری و در مقاطع تخت فولادی (انواع ورقه های فولادی) حدود80 درصد فراوری در داخل مصرف شده و بقیه به خارج از کشور صادر شده است.

برپایه این آنالیز در مجموع 17 درصد کل فراوریات فولادی و 25درصد شمش (بلوم و بیلت و اسلب) به خارج از کشور صادر شده است، بنظر می رسد که گزارش کمیسیون در ارتباط با این آمار مربوط به سال 98 است.

همچنین کمیسیون در ارتباط با چهار ماهه ابتدای سال 1399 نیز آورده است، صادارت انواع مقاطع فولادی کاهش قابل ملاحظه ای داشته؛ بطوری که مقاطع طویل فولادی 40 درصد، مقاطع تخت فولادی 74 درصد، اما شمش دو درصد کاهش داشته و با توجه به اینکه شمش در طول زنجیره در مرحله قبل از محصولات مقاطع فولادی است؛ به منزله خام فروشی صورت گرفته است.

بورس کالا مرجع کشف قیمت

واقعیت اینکه از زمان راه اندازی بورس کالای ایران، مقرر شده کشف قیمت عادلانه محصولات فولادی در بورس کالا انجام گردد و در گزارش کمیسیون آمده است، به همین دلیل مراجع تصمیم گیر درمقاطع مختلف بوسیله وزارت صنایع (سابق)، ستاد تنظیم بازار و غیره کوشش نموده اند که محصولات فولادی در بورس کالا عرضه شده و خریداران بتوانند با قیمت های منصفانه نسبت به خرید محصولات مورد احتیاج خود اقدام نمایند.

آنچه که اکنون رخ داده، اینکه بعضی از شرکت های فراوری نماینده بخشی از محصول خود را در بورس کالا عرضه می نمایند و بقیه محصول را در بازار خارج از بورس و بدون هیچگونه شفافیتی به فروش می رسانند.

کمیسیون صنایع و معادن در گزارش خود تصریح دارد: بسیاری موارد این گمان وجود دارد که با عرضه حداقلی محصولات و استفاده از روشهای خاصی، برای یک محصول قیمت بالایی در بورس کشف می گردد و بقیه محصول در خارج از بورس به همان قیمت بورس به فروش می رسد، در حالی که چنانچه کل محصول در بورس عرضه می شد، کل خریداران می توانستند با قیمت های پایین تری کالای مورد احتیاج خود را خریداری نمایند.

بطوری که میزان عرضه در سال 98 و چهار ماهه سال 1399 انواع ورق فولادی 36 درصد و انواع میلگرد و تیرآهن 25 درصد و شمش 23 درصد در بورس عرضه شده است.

سال 1397 نیز مجموع صادرات شمش و فراوریات فولادی به رقم هشت میلیون و 480 هزار تن رسید که از این رقم پنج میلیون و 493 هزار تن شمش فولادی با سهم 64.7 درصد و دو میلیون و 987 هزار تن فراوریات فولادی با سهم 35.2 درصدی به خود اختصاص دادند.

منبع: اقتصادنیوز

به "شمش فولادی، شاگرد اول صادرات صنایع معدنی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "شمش فولادی، شاگرد اول صادرات صنایع معدنی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید